hondenhok buitenBij de meeste mensen die een hond hebben is het dier het grootste deel van de tijd binnen. Het Nederlandse klimaat is helaas vaak weinig uitnodigend om buiten te vertoeven. De term “hondenweer” komt natuurlijk ergens vandaan. Toch zijn er genoeg voorbeelden waarin honden juist voornamelijk buiten verblijven. Dit is vaak het geval als het dier dienst doet als waakhond. Uiteraard geeft u uw trouwe viervoeter alle aandacht die het nodig heeft, maar een hond die grotendeels buiten leeft verdient net dat beetje extra aandacht. Hiermee doelen we op het verblijf van het dier, want ook een waakhond heeft behoefte aan een eigen plek.

Hondenhok buiten – waar moet je om denken?

Zomaar een hondenhok buiten neerzetten is de verkeerde aandacht geven aan de huisvesting van uw hond. Een hondenhok buiten moet namelijk aan heel andere eisen voldoen dan een hok dat binnen wordt geplaatst. De belangrijkste functie van een hondenhok buiten is bescherming bieden tegen ons klimaat. Het hok moet droog blijven aan de binnenzijde, maar tegelijkertijd moet het ook voldoende geventileerd kunnen worden. Zowel een nat als een niet goed geventileerd hondenhok kan een bron van ziekten zijn voor de hond. Om goed te kunnen ventileren en het dier toch een droge beschutte plek te bieden heeft een goed hondenhok buiten een tochtschot. Zo ligt uw hond en uit de wind en droog en wordt het hok goed geventileerd. Naast regen en wind biedt het hok ook bescherming tegen de zon.

Ook een waakhond is wel eens toe aan een beetje rust. Deze rust kan het dier vinden in zijn eigen hok. Zie dit hok als uw eigen slaapkamer, waar het heerlijk slapen is of waar het voor kortere tijd fijn is om gewoon even te liggen om bijvoorbeeld kort bij te tanken. U ziet het, dieren zijn soms net mensen. Een hondenhok buiten op een willekeurige plek neerzetten is dan ook geen goede optie. Over een hondenhok buiten neerzetten wordt helaas in de praktijk vaak maar al te gemakkelijk over gedacht. Geef het hondenhok een plaats waar uw hond inderdaad die rust kan vinden die het bij tijd en wijle nodig heeft. Doet u dit niet, dan merkt u al gauw dat uw hond “anders” is. Dit “anders” kan zijn vermoeid, suf en minder alert, geïrriteerd en agressief, maar ook kan een gebrek aan rust ervoor zorgen dat uw hond vatbaarder is voor ziektes. Zorg dan ook goed voor uw trouwe vriend, hij zorgt toch immers ook goed voor u?