hondenbenchIn veel huiskamers van mensen die een hond als huisdier hebben tref je een hondenbench aan. Een hondenbench laat zich het beste omschrijven als een soort kooi/hok, omdat deze er nu eenmaal zo uitziet. En als je hier niet mee bekend bent, dan komt dit best wel vreemd over. Want waarom zou je jouw trouwe viervoeter in je eigen huis in een kooi of hok stoppen? Het lijkt er dan meer op dat dit een plek is waar je de hond in doet om hem te straffen. Dat kan de bedoeling toch niet zijn?

Een hondenbench, een prettige oplossing voor zowel hond als baasje

En gelukkig is dat de bedoeling van een hondenbench ook niet. Een hondenbench, overigens ook wel kamerbench genoemd, is juist een plek waarin een hond zich even terug kan trekken uit de drukte om hem heen. Het is juist die veilige plek waar het dier zich prettig voelt en zich niet gestoord weet door zijn omgeving. Je zou denken dat een hondenmand ook in deze behoefte voorziet, maar een hondenmand is “open”. Hiermee bedoelen we dat de hond die in de hondenmand ligt uit te rusten nog steeds aangehaald kan worden door iemand die bijvoorbeeld spontaan op visite komt, of door spelende kinderen. Op deze manier komt de hond natuurlijk nooit echt tot rust, en vroeg of laat ga je dat aan het dier merken.

Met name jonge honden moet je soms wel eens tegen zichzelf beschermen. Ze vinden alles om hun heen leuk en interessant en wat dit betreft zijn het net kleine kinderen. Ze beleven een dag zo intens dat dit heel veel energie van hen vraagt. Voor kleine kinderen is het lastig om zelf hun rustmomenten in te bouwen, en dit is voor een jonge hond dan ook niet anders. Hierbij aangetekend dat kinderen uiteraard even naar bed gaan en niet in een bench worden gestopt…. De jonge hond even in de hondenbench stoppen zorgt ervoor dat de jonge hond niet oververmoeid raakt. Het is aan te raden om in de hondenbench een kussen of kleed neer te leggen. Zo ligt jouw hond lekker comfortabel. Ook de voerbak of een bakje water in de bench neerzetten draagt bij aan het gevoel van de hond dat dit echt zijn plekkie is.

Naast een veilige en vertrouwde plaats voor jouw hond is een hondenbench ook vaak een praktische oplossing. Bijvoorbeeld wanneer het even niet gewenst is dat de hond los in huis rondloopt. Dit kan zijn bij afwezigheid van jezelf of ’s nachts, maar zeker ook in het geval je bezoek krijgt dat minder gesteld is op jouw trouwe viervoeter.